StraTopo Analyses

Inzichten energiearmoede

Waar is de meeste kans op energiearmoede?

Volgens een rapport van het TNO uit 2021 leven 550.000 huishoudens in Nederland in energiearmoede en vanwege de inflatie en de gestegen energiekosten kan het niet anders dat dit aantal sindsdien alleen maar is toegenomen. Instanties proberen burgers hierbij te helpen met bespaartips, betalingsregelingen en een versnelling van de verduurzaming van (huur)woningen. Deze vorm van armoede blijkt echter ruimtelijk sterk geconcentreerd te zijn, wat grote kansen biedt voor gericht beleid. Met haar ervaring in het ruimtelijk domein heeft StraTopo de kennis in huis voor datagedreven oplossingen.

Neem contact op

Het TNO-rapport waar hierboven naar verwezen wordt legt uit dat lokaal op korte afstand van elkaar grote verschillen in energiearmoede kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld wijken en buurten met hele hoge percentages energiearmoede in gemeenten waar het gemiddelde energiearmoede relatief laag is. Dit wordt veroorzaakt door een complexe samenhang van factoren, zoals het inkomen van het huishouden, mogelijke afhankelijkheid van een verhuurder voor verduurzaming, het bouwjaar, woningtype en de oppervlakte van een woning.

De data scientists van StraTopo zijn in staat om openbare en speciaal aangeleverde data om te vormen tot indicatoren waarmee de waarschijnlijkheid op energiearmoede kan worden weergegeven en vergeleken. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld gemeentelijke energiecoaches meer op maat gerichte adviezen leveren, gerichter worden ingezet en kunnen woningbouwcorporaties geholpen worden met het prioriteren van isolatiemaatregelen.

Heb je interesse in deze analyse? Neem dan contact met ons op. Neem contact op